0212 549 70 91 - 92

İmalat Çeliği Nedir?

İmalat Çeliği Nedir?

İmalat çeliği; imalat endüstrisinde çokça kullanılan çelik bir malzemedir. Bu malzemeler farklı türden özelliklere sahip olabilir ve farklı farklı üretim yöntemleri kullanılarak üretilir. İmalat çeliği; sahip olduğu dayanıklılık, mukavemet ve işlenebilirlik nedeniyle birçok farklı sektörde kullanıma uygundur.

 İmalat Çeliği İçeriğinde Neler Vardır?

 İmalat çeliği içeriği üretildiği malzeme ve üretim tekniğine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak genel anlamda imalat çeliği içeriği; demir karbon gibi ana elementlerin yanı sıra diğer elementlerin de bir araya gelmesi ile oluşur. İmalat çeliği; mukavemeti, dayanıklılığı ve işlenebilirliği artırmak adına farklı elementlerin de eklenmesi ile üretilir. Örneğin alaşımlı çelikler, çeliklere nikel, krom, molibden, vanadyum ve diğer elementlerin eklenmesi ile üretilir. Bu elementler çeliğin dayanıklılık ve mukavemetini artırırken aynı zamanda paslanma ve korozyon direnci gibi özellikler de kazandırır.

 İmalat Çeliği Nerelerde Kullanılır?

 İmalat çeliği endüstriyel üretim süreçlerinin birçok aşamasında yer alan çelik türüdür. Bu çelik türü yüksek mukavemet, yüksek sertlik ve yüksek aşınma direnci sayesinde birçok farklı uygulamanın önemli bir parçası konumundadır. Örneğin imalat çeliği ağır makinelerin, araçların ve uçakların yapımında, otomotiv parçalarında, aletlerde, kesme takımlarında ve diğer endüstriyel ekipmanlarda çokça kullanılır. Bu alanların dışında da büyük ölçekli yapıların inşaatında, köprü yapımında ve diğer altyapı projelerinde de kullanılır.

 Makine Parçalarında İmalat Çeliği Kullanımı Nasıldır?

 Makine parçalarında imalat çeliği önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle ağır yükler altında çalışan parçalar için ideal olan imalat çeliği; sahip olduğu yüksek mukavemet ile büyük makinelerin ve araçların yapımında kullanılır. Aynı zamanda sahip olduğu yüksek sertlik ile dişli ve yatak gibi oldukça hassas parçaların üretiminde de kullanılır. Bütün bunlarla birlikte sahip olduğu yüksek aşınma direnci ile de motor parçalarında ve yüksek sürtünmeli diğer uygulamalarda da tercih edilmektedir. Çeşitli şekillerde kesilebilen, delinebilen, kaynaklanabilen ve şekillendirilebilen imalat çeliği komplike yapılarda da kullanılır. Üretim aşamasında yer alır. Bütün bunların ışığında imalat çeliği makine parçalarının üretiminde önemli bir rol oynar.

 İmalat Çeliği Hangi Üretim Yöntemleri Kullanılarak Üretilir?

 Döküm, haddeleme, dövme ve özdeşleştirme yöntemleri kullanılarak üretilen imalat çeliği; 4 farklı yöntem ile üretilir. Döküm yöntemi eritilmiş çeliğin kalıplara dökülmesi ile gerçekleşirken haddeleme yöntemi ise çeliğin çeşitli şekillerde haddeleme makinelerinde işlenmesi ile gerçekleşir. Dövme yöntemi ısıl işlem görmüş çeliğin çeşitli şekillerde dövülmesi ile gerçekleşir. Son olarak özdeşleştirme yöntemi ise çeliğin ısıl işlem görmesi ve onun ardından soğutma işlemi ile soğutulması ile gerçekleşir.

 Sade Karbon Çeliği Nedir Ve Hangi Alanlarda Kullanılır?

 Sade karbon çeliği en basit formuyla çeliğin saf hali olarak kabul edilir. Bu çelik türü diğer çelik türlerine göre daha az alaşım içerir ve karbon dışında herhangi bir alaşım içermez. Bu nedenle de sade karbon çeliği diğer çelik türlerine göre daha düşük bir maliyetle üretilir. Bu çelik türü diğerlerine göre daha az dayanıklıdır. Ancak işleme kolaylığı ve kolayca kaynak yapma imkanı sayesinde sıklıkla tercih edilir. Çoğunlukla endüstriyel uygulamalarda kullanılır. Bu çelik türü özellikle yapısal uygulamalarda, inşaat sektöründe, otomotiv endüstrisinde ve tarım ekipmanları gibi birçok farklı endüstride yaygın olarak kullanılır. Yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklı değildir ve paslanmaya karşı da oldukça hassastır.

 İmalat Çeliği Nereden Temin Edilir?

 Endüstriyel alanda kullanılmak üzere imalat çeliği tedarik etmek için imalatceligi.com sitesini inceleyebilir; sitede yer alan iletişim bilgileri sayesinde firma ile iletişime geçilerek detaylı bir görüşme sağlayabilirsiniz.

502 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.