0212 549 70 91 - 92

İmalat Çeliği Kodları Ve Nitelikleri

İmalat Çeliği Kodları Ve Nitelikleri

İmalat üretimi üzerinden öne çıkan çelikler kodlama doğrultusunda ele alınır. Bu kodlamalar özellikle kullanılacak alana bağlı olarak parçayı ifade eder. Genelde harf ve rakamın bir araya gelmesiyle birlikte oluşmuş bir yapı olduğunu söylemek gerekir. İmalat çeliğinin özelliklerini ele almak suretiyle buna uygun şekilde sınıflandırma yapmaktadır. Aynı zamanda hem alaşımlı hem de alaşımsız şekilde öne çıkması doğrultusunda değerlendirme imkanı verir. Bunlar özellikle paslanmaz çelikler üzerinden ele alınmak suretiyle ifade edilmektedir. En başta rakam olmasının yanı sıra sonunda ise belli bir harf düzeneği doğrultusunda üretim üzerinden sınıflandırma yapılır.

 Sae 1030 İmalat Çeliği

 Çok yüksek sıcaklıklara maruz kalan endüstriyel alanlarda kullanılan ürünler içerisinde sae 1030 imalat çeliği gelmektedir. Yapısındaki güçlü elementler ile alaşım oluşturması doğrultusunda oldukça yüksek dayanıklılık meydana getirir. Bu bağlamda yüksek karbona sahip olması doğrultusunda aynı zamanda belirli yüzdeler eşliğinde krom yer alır. Böylece ortalamanın üzerinde mukavemet ve sertlik gibi haddelenmiş duruma sahip olur. Diğer yandan yüksek aşınma direncine sahip olması gereken noktalarda da kullanıldığını söylemek gerekir. O yüzden endüstriyel açıdan ağır sanayiler için makine parçaları ve benzeri birçok yerde kullanılmaktadır. Özel üretim dahilinde içerisinde belirli yüzdelerde krom, karbon, nikel ve molibden gibi birçok element yer alır.

 İmalat Çeliğinin Kalitesi

 İmalat çelikleri kalite bakımından rakam ve harf eşliğinde sınıflandırılır. Bu sınıflandırma genel çerçevede çeliğin içerisinde bulunan elementler üzerinden öne çıkmaktadır. Farklı yüzdelerde krom, karbon, nikel ve benzeri pek çok yapı bulunmaktadır. Bunlar paslanmaya ve korozyona karşı direnç oluştururken dayanıklı ve estetik bir görüntü meydana getirir. Bu bağlamda bazı imalat çeliği kaliteleri sınıflandırılmaları üzerinden ürünler şu şekilde öne çıkar;

 – SAE 1030

 – SAE 1040

 – SAE 1050

 – SAE 1060

 – ST 50

 – ST 52

 – ST 60

 – ST 70

 – C 30

 – C 40

 – C 50

 – C 60

 Bu ve benzeri gibi daha birçok farklı sınıflandırma doğrultusunda imalat çeliğinin kalitesi ortaya çıkmaktadır. Böylece bu çeşitleri farklı yerlerde taşımış olduğu özellikleri doğrultusunda amaca uygun olarak kullanılır.

 Kükürt İlaveli Çelikler Nedir?

 Özellikle otomotiv sektöründe çok fazla kullanılan yapılar içerisinde kükürt ilaveli çelikler gelmektedir. Bu konuda sanayi sektörü için bir yenilik olarak da öne çıktığını söylemek mümkün. Genelde motor ve şanzımanlarda yer alan kritik parçalar için önemli bir üründür. Bu yapıların imalatında kullanılan kükürt ilaveli çelik çeşitleri sayesinde, çok daha uzun vadede sağlıklı ve güvenli bir kullanım imkanı elde edilir. Özel imalattan geçmesi ile birlikte farklı yüzdelerdeki elementleri doğrultusunda güçlü bir alaşım meydana getirir. Bu bağlamda paslanmayı ve korozyona karşı direnç oluştururken, yüksek oranda mukavemet sağlar.

 C60r İmalat Çeliği Üretimi

 Daha çok makine imalatında kullanılan ürünlerden biri olarak c60r imalat çeliği öne çıkmaktadır. Aynı zamanda metal konstrüksiyonları ile birlikte çok çeşitli parça imalatı açısından da öne çıkıyor. Genelde %0,10 ile %1 arasında bir karbon yapısına sahip olarak üretimden geçer. Böylece makine parçaları olarak farklı yerlerde kullanılacak ürünler adını imalatta değerlendirilmektedir. Oldukça dayanıklı ve aynı zamanda uzun vadede sağlıklı şekilde kullanılabilecek ürünler içerisinde bulunur.

 İmalat Çeliğin Nitelikleri

 Söz konusu imalat çeliği olduğu zaman nitelikleri içerisindeki elementler üzerinden öne çıkmaktadır. Bazıları yüksek karbon, krom ve nikel üzerinden ele alınır. Bazlar ise daha düşük karbon ve diğer elementler doğrultusunda üretimden geçer. Bunlar genel çerçevede kullanacak alana bağlı olarak değişik yüzleri üzerinden öne çıkar. Böylece mukavemeti, paslanmaya ve korozyona karşı direnci ile estetik görüntüsü kapsamında nitelikleri anlaşılır.

487 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.